Kenn Husted - Kunstsamler

KUNST/SAMLER – Kenn Husted

“Find noget, du godt kan lide. Noget der drager øjnene. Om det er en anerkendt kunstner eller ej, er fuldstændigt ligegyldigt.” Sådan lyder rådet fra den erfarne kunstsamler Kenn Husted til dig, der ønsker at starte en kunstsamling.

Her på Art Nordic-redaktionen tror vi på vores mantra #ARTUNITES. Derfor har vi lavet en ny artikelserie som vi kalder “Kunst/Samler.” Her giver vi dig mulighed for at møde kunstsamlere og høre mere om, hvordan de begyndte at samle på kunst, hvorfor de gør det og hvilke erfaringer, de har gjort sig.

Den første kunstsamler i serien er iværksætter, restauratør og vinimportør Kenn Husted, som vi besøgte på hans husbåd til en snak om det at samle på kunst, og hvorfor det er vigtigt for ham at have et personligt forhold til den kunst, han samler.

Kenn Husted - Art Nordic

Fra antikvitetsforhandler til romantisk kunstsamler  

Udenfor skinner solen, og en blid brise får vandet i kanalen til at skvulpe mod skroget på Kenn Husteds husbåd, hvor han bor med sin hustru og hendes to sønner.  Da vi går ombord, erstattes den friske havduft fra kanalen af friskmalet kaffe fra kabyssen. Indenfor er væggene prydet med kunstværker, som danner rammen om et langt egetræsbord, der står midt i rummet. For enden sætter Kenn Husted sig. Han smiler allerede over den historie, han snart skal fortælle os:

“Det første værk, jeg købte, var et stort maleri, hvor der var en ordentlig flænge i. Det var “Susanne i badet”, som er et gammelt guldaldermaleri. Jeg fik sat det på et nyt lærred og tænkte, at nu var jeg kunstsamler.”

Kenn Husteds interesse for at samle på kunst opstod, da han i sin tid som antikvitetsforhandler investerede i kunst for første gang. Dengang var det med henblik på videresalg. Efter at have tjent lidt penge på at sælge det første værk videre, var Kenn Husted overbevist om, at han skulle investere i kunst for at  sælge det videre med profit. Men denne forestilling skulle snart ændre sig.

 

Kenn Husted

Et personligt forhold til værkerne

Da han i 2001 åbnede vinbaren Bibendum ved siden af Michael Schäfers grafiske værksted, fik Kenn Husted straks et mere personlig forhold til den kunst, han købte. Derfra udviklede det sig hurtigt til en passion: “Jeg begyndte at købe nogle små værker til mellem 500 og 1.500 kroner, og langsomt begyndte jeg at tænke, at det var sjovt at samle på de her små værker.”

Interessen for kunst voksede og Kenn Husted begyndte at frekventere Michael Schäfers værksted. Her fik han mulighed for at møde mange af de kunstnere, der arbejder og udstiller deres værker i galleriet. Netop det at møde kunstneren, se dem i øjnene og snakke med dem, skulle ende med at få stor betydning for Kenn Husteds karriere som kunstsamler.

Han ser sig omkring. “Det er ikke meget af det, jeg har her, hvor jeg ikke kender dem, der har lavet det”. For Kenn Husted er historien om, hvordan han kom i besiddelse af værket en stor del af hans forhold til værket. Om han har købt et værk af kunstnerens enke og derfor altid forbinder værket med hende, eller om han har fået værket anbefalet af en nær ven, så er et værk aldrig bare en genstand for ham. Værkerne fortæller historier om relationer.

Han viser os et værk af Michael Kvium, og fortæller hvordan han en dag, i Michael Schäfers værksted, var stødt på Kvium, mens han arbejdede på værket. De falder i snak om deres fælles forhold til Spanien, og Kviums værk udvikler sig, så det der skulle have været en ko, bliver til en afbildning af den spanske litteraturhelt Don Quixote, der på ikonisk vis sidder til hest. Da Kenn Husted spørger, om han må købe værket, svarer Kvium forsigtigt, at det må han gerne, så længe det ikke er med henblik på videresalg. Velvidende at han ikke havde nogen intention om at sælge værket videre, slog han til med det samme.

 

Kenn Husted - Michael Kvium

Kenn Husted fortæller om sit værk af Michael Kvium

Con amour og anbefalinger

Netop anbefalinger fra venner og bekendte spiller en stor rolle for Kenn Husteds valg af kunst, for selvom han holder af at købe kunst, der tiltaler ham personligt, er han også bevidst om, at han ikke ved alt om, hvad der er god og mindre god kunst. Derfor tager han ofte imod anbefalinger fra betroede venner i kunstmiljøet om hvilke kunstnere, der har potentiale til at blive til noget. Blandt andet blev han i sin tid opfordret til at investerer i en ung Tal R’s værker.

“30-40 procent bliver købt “con amour.” De andre værker er købt, fordi der er nogen, der siger; “Hey, prøv lige at kigge på dette her, for det kan altså noget.” Så har jeg købt det ind, og fået det hængt op på væggen, og så er det virkelig vokset på mig.” forklarer han.

For Kenn Husted handler det om at finde den helt rigtige balance mellem fornuftige investeringer og plads til at kunne hengive sig til kunstens forførende egenskaber. “Jeg er købmand, så jeg tænker næsten altid på, om det er et godt køb. Andre gange tænker jeg, at dette her skal jeg bare have. Og jeg er ligeglad med, om det stiger eller falder i værdi,” siger han og fortsætter:

“Der hvor kunsten virkelig taler til mig, er jeg ikke i tvivl om, at det vil jeg meget gerne have, men jeg kan også godt lide at gå rundt om tingene. Mange gange når man ser det første gang, kan det godt være, at det betager en, men så når man har kigget på det et par gange, så “fader” det lidt ligesom god og dårlig musik – så jeg kan godt lide at kunne kigge på tingene.”

 

Kenn Husted

Kenn Husted ombord på sin husbåd

Råd til aspirerende kunstsamlere – Lyt til jer selv

En af de andre sejlivede fordomme om kunstsamlere er, at man skal vide en masse om kunst for at kaste sig ud i det. Men det er ikke nødvendigt, hvis man spørger Kenn Husted. “Mit råd til folk, der skal til at starte en kunstsamling, eller interesserer sig for kunst er at starte med at finde noget man godt kan lide. Noget der drager øjet. Om det er en anerkendt kunstner eller ej, er fuldstændigt ligegyldigt, men det skal være noget, der fanger en. Noget som man har lyst til at have hængende på sin væg.”

Husteds indstilling til det at købe kunst er ligetil. Han gør sit for at afvæbne de mange fordomme, der stadig knytter sig til det at investere i kunst. Det behøver ikke at være sværere, end at man udvælger det, man drages imod. “Jeg synes man skal starte med det personlige, det der taler til en og så langsom bygge på det,” siger Kenn Husted.

Overvejer du om det at investerer i kunst, kunne være noget for dig, så gør som Kenn Husted og start med det personlige – det der taler til dig og byg så videre på det hen ad vejen. På Art Nordic 2021, har du mulighed for at snakke med 200 kunstnere om deres kunst, og måske gøre dit første kunstkøb eller udvide din samling.

 

Se også videoen med Kenn Husted her

Få endnu mere kunst i dit liv!

Din bestilling

Kenn Husted - Kunstsamler