Melanie Larsen

Mytologisk og lunefuld maleri af ung dansk-russisk kvinde

Fra sovjetisk efterklang til mytiske drømme: En kunstners odyssé

Melanie er en ung, kvindelig kunstner på 22 år, der bruger maleriet til at reflektere og processere elementer fra hendes liv. Melanies livshistorie byder individet ud på en fortryllende rejse gennem russiske og slaviske inspireret malerier og dykker ned i mystikken om Sovjetunionen og de ældgamle skikke og legender, der prægede den tid. Denne dybdegående udforskning af kulturel mangfoldighed blev dybt påvirket af hendes opvækst med en enlig, russisk mor, en oplevelse der bød hendes barndom på unikke udfordringer.

Melanie bruger penslen til at fortælle om de skjulte symboler og fortællinger, der gemmer sig inden bag livets tæppe. I hendes drømmeagtige motiver åbnes der et vindue til en alternativ virkelighed, et rige beboet af gådefulde væsener, der navigerer i en tumultagtig tidsalder, inspireret af sin personlige odyssé.

Hun ønsker at transportere publikum til et rige af fantasi og fortryllelse, og inviterer seerne til at betragte hendes værker gennem ens indre barns vidunder og forundring. I et af hendes værker, “Baba Yaga,” kan man fornemme et tapet, der er fyldt med referencer til den gamle fabel om heksen, der bor i en hytte på hønseben, en skabning kendt for at fortære ulydige børn. En reference, der for Melanie relaterer både til hendes mor og mere generelt til det uundgåelige kapitalistiske styre, som også står i kontrast til kommunismens tegn i baggrunden.

Melanies fokus er hendes nationalitetskonflikt i hende selv – aldrig at være hel dansk eller hel russisk. Dog, i kølvandet på den politiske mediedækkelse af Rusland, forholder Melanie sig ligetil det problematiske regime. Hendes kunst fungerer som en kanal for det usagte og viser en selvlært kunstner, der udfolder hendes kreative vinger på en bred vifte af medier, hvor hver bestræbelse er en måde at formidle komplekse emner på en tilgængelig måde.

Melanies visionære sjæl begiver sig ud på en ubarmhjertig søgen, en udforskning af livets dybtgående eksistentielle gåder gennem mytens prisme. I bestræbelsen på at skabe drømmeagtige riger fulde af kaos og nostalgi manifesterer hun sit kunstneriske væsen og tilbyder et levende indblik i det gådefulde tæppe af sin eksistens og opvækst.

Til sidst, så har hun har været på to kunsthøjskoler, Engelsholm og Vera skole for kunst og design, hvor hun har beskæftiget sig med diverse kunstmidler. Det er vigtigt for Melanie at eksperimentere med anderledes værktøjer, da det afspejler hendes proces og virkemidler både inden og udenfor maleriet. Hun har ligeledes deltaget i 5 udstillinger alene i 2023 og dyrker nu kunsten i sit atelier på Amager. Derudover, bruger Melanie også sin tid som frivillig i Kunstnernes Retshjælp, hvor hun vejleder kunstnere med juridiske problemer, idet hun læser en bachelor i jura.