Rita Howis

Det her er Art Nordic Spotlight – en serie, hvor vi sætter spot på nogle af de unge og fremadstormende kunstnere, der udstiller på Art Nordic 2021. I dette afsnit møder vi den russiske kunstner Rita Howis til en snak om kunst, og om hvordan hun bruger sin kreativitet til at sprede budskabet om bæredygtighed og klimaforandring. Det her er din mulighed for at lære hende bedre at kende.   

Flydende farver dryppet på kanvasset forvandles til abstrakte motiver, der imiterer havets bevægelser og får en indsprøjtning at guld og sølv, når Rita Howis begynder at male. Det samme guld og sølv går igen i portrætterne af mennesker og deres kulturer, som også udgør en stor del af hendes portefølje. Som hendes motiver indikerer, så er natur og mennesker hendes primære inspirationskilde: 

“Jeg finder min inspiration i naturen. Både ved at gå på lange ture, og ved at undersøge hvor smuk og mangfoldig vores plantet er. Jeg er også inspireret af mennesker og deres historier. Kærlighed til planeten og til mennesker er det der driver mig.” siger den russiske kunstner.  

Lyt til Rita Howis’ bud på inspirerende musik, der sætter gang i kreativiteten.

Den magiske del af kunstprocessen  

Når Rita Howis virkelig har brug for at træde ind i sin kreative zone, starter hun ofte processen med at gå lange ture i strandens vandkant, dyrke yoga eller meditere. Når den helt rigtige inspiration kommer til hende, begynder hendes kreative proces.   

 “Den kreative proces starter med en lille gnist af inspiration og jeg holder af at udvikle mine ideer ved, at fordybe mig med research og skitser. Derefter finder og afprøver jeg materialer og så stiller jeg op i mit atelier, så den kunstskabende proces kan begynde. Det er den magiske del, hvor jeg mister fornemmelsen for tid, og føler mig tættest forbundet med min sjæl,” siger Rita Howis og fortsætter: 

“I mit hoved er det at være kunster er en privilegeret, men også meget udfordrende levevej. Jeg tager min kunst seriøst, og derfor skaber jeg altid fra en tilstand af overskud. Hvert enkelt værk er altid noget særligt, og jeg vil gerne bringe mening og en god energi til verden med det.”  

Inspiration fra hele verden 

Hendes kærlighed til planeten og de mennesker der bebor den, afspejles af Rita Howis eget liv og livsstil. Hun har  rejst og arbejdet i flere lande, og blandt flere forskellige kulturer, end de fleste.  

“Jeg kommer oprindeligt fra Rusland og jeg har altid haft et indre behov for at rejse ud og gå på opdagelse i verden. Derfor har jeg brugt det meste af mine 20’ere på at studere og arbejde i mange forskellige kulturer, blandt andet Østrig, Belgien, Kina, USA og Spanien. Lige nu er jeg bosat i Danmark,” griner Rita Howis.  

De forskellige lande og kulturer er også en stor del af det der inspirerer hende. I øjeblikket er det livsstilen i Danmark og det øvrige Skandinavien, der har sat sit klare aftryk på hendes kunst.  

“Jeg er blevet stærkt inspireret af den danske designfilosofi, med blanding af minimalisme, funktionalisme og bæredygtighed, “ forklarer hun og tilføjer: 

“Jeg havde også et ønske om at udtrykke mig selv igennem abstrakt kunst, ved at kombinere det simple med min passion for natur og eventyr. Det var sådan jeg udviklede min signaturteknik – colorflow – som er en kombination af flydende maling, forskellige materialer og 23 karat guld og sølv fra bæredygtige kilder.” 

For at kunne transformere klimaudmattelse til klimahandling, er vi nødt til at bekæmpe de abstrakte ord og det upersonlige forhold til klimaforandringer.

Ikke en træelsker i uldsweater, men… 

Selvom Rita Howis har boet blandt mange forskellige kulturer, og det har inspireret hendes kreative proces, så har hun et primært fokus, som hun ønsker at kommunikere med hendes kunst.  

“Selvom hver enkelt oplevelse har været med til at forme min forståelse af kunst og design, har den røde tråd på min rejse altid været en stærk overbevisning om, behovet for bæredygtige initiativer,” påpeger hun og uddyber: 

“Jeg er ikke en træelsker i uldsweater, men jeg føler virkelig, at det er vigtigt, at vi er i stand til at skabe en almen påskønnelse af vores naturlige miljø, respekt for naturen og for hinanden – og at bruge kunst som et universelt sprog for at opnå det.”  

Klima og kunst på Rita Howis’ stand 

På Art Nordic 2021 kan du møde Rita Howis og opleve hvordan hun bruger hendes kunst til at sprede budskabet om vores planets skrøbelighed og behovet for at hjælpe den: 

“For at kunne transformere klimaudmattelse til klimahandling, er vi nødt til at bekæmpe de abstrakte ord og det upersonlige forhold til klimaforandringer. Vi er nødt til at skabe noget der er forståeligt og relaterbart for alle mennesker. Ved at afbillede verdens unikke og smukke steder i farver og former, frem for igennem ord og politik, er det lige præcis det, jeg håber min kunst er i stand til,” siger hun og fortsætter: 

“Mit mål er at skabe opmærksomhed gennem kunstens skønhed, ved at få mine værker ind i folks hjem, hvor det kan minde dem om, hvorfor vores planet er værd at rede, alt imens de sipper deres morgenkaffe og passer de huslige pligter i hjemmet.” 

Mød Rita Howis på Art Nordic 2021 på Lokomotivværkstedet i København den 26-28. november. Stift bekendtskab med hendes kunst her.