Maria Kleis

”Det starter som regel med, at jeg ser et menneske, og bliver rørt af den følelse, det giver mig.” Maria Kleis maler mennesker, rigtige mennesker: ”Det er som regel øjnene, som udstråler en følelse: glæde, vemodighed, sorg, lykke eller andet.”

Det her er Art Nordic Spotlight – en serie, hvor vi sætter spot på nogle af de unge og mest spirende talenter, der udstiller på Art Nordic. I dette afsnit hængte vi ud med Maria Kleis, der efter flere år i både Spanien og USA er tilbage i Danmark. Det her er din chance for at lære hende lidt bedre at kende.

 

For Maria Kleis er følelser helt centrale for den kreative proces: ”Jeg går i gang med at dyrke en følelse, så den virkelig kommer ind under huden på mig. Jeg bruger et par timer på at sammensætte en playliste, som afspejler den følelse, og som kan understøtte processen. Det kan være alt fra russisk post punk til klassisk musik.”

 

Selvom musikken varierer fra værk til værk, så har Maria Kleis peget på ni af hendes yndlingssange, der ofte sniger sig med, når hun skal låse op for kreativiteten. Du kan blive inspireret og lytte med her eller på Spotify:

Som i en boksering

Når der er styr på værkets playliste kan selve malerarbejdet gå i gang: ”Når jeg maler kan det føles lidt som at gå ind i en boksering.” Maria Kleis forklarer: ”Jeg undersøger de følelser, som opstår, når jeg maler. Det er en hård og intensiv proces, som ikke er uden mentale knubs, da mange ting kan komme ind og vende.” Dette er en proces, der ifølge Maria Kleis typisk tager 1-2 dage.

 

Når dette trin er overstået bliver musikkens lydspor erstattet af podcasts og lydbøger med personlige fortællinger. Det er også til lyden af lydbøger at Maria Kleis sætter sine signatur-prikker. ”Det kan sætte mig i en meditativ trance at gentage de samme bevægelser, og det er nok den vigtigste del af processen. Det er nemlig her, jeg rejser mig efter boksekampen og får en følelse og oplevelse af, hvor dejligt og fantastisk livet er.”

 

Kreativitet skaber mere overskud

Inspirationen til de enkelte værker finder Maria Kleis på alle mulige – og umulige – steder. Efter at have været en stærkt integreret del af tatoveringsmiljøet i over et årti har tatovering selvfølgelig en særlig plads i hendes hjerte, ligesom de skæve eksistenser man møder i undergrundsmiljøet er en evig kilde til inspiration for Maria Kleis: ”Jeg har ikke et specifikt ønske om at portrættere vores samtid, men alligevel skinner den pyntesyge, som jeg også selv er ramt af i denne tid, igennem, med glimmer og andet trendy i mine værker.”

“[…] jeg kunne sidde på en bodega, drikke øl og sniksnakke visioner med andre ved bordet, men det ville ikke til fulde udtrykke de tanker og ideer, jeg har inden i mig.”

Hun forsætter: ”Det er ikke min mission, at min kunst skal ændre verdenen. Der er fx ikke noget politisk eller klimamæssigt statement i det. Men min kunst ændrer mig selv: når jeg har været i en kreativ proces, så giver det mig overskud som menneske.” Maria Kleis smiler og tilføjer: ”Det gør, at jeg har markant mere overskud overfor mine venner, min familie og den fremmede, der springer mig over i køen i Netto.”

 

”Jeg kunne have et 8-16 job, hvor jeg arbejdede som en robot, eller jeg kunne sidde på en bodega, drikke øl og sniksnakke visioner med andre ved bordet, men det ville ikke til fulde udtrykke de tanker og ideer, jeg har inden i mig.” Maria Kleis er kunstner, fordi det bringer det bedste frem i hende: ”Jeg kan udtrykke mig som menneske, når jeg sætter mig på min stol og begynder at male.”

Et fyrværkeri af farver og detaljer på Art Nordic 2021

På Art Nordic 2021 skal gæsterne, der lægger vejen forbi Maria Kleis’ stand holde godt fast på hat og briller: ”De kan se frem til at blive blæst bagover af et fyrværkeri af farver og detaljer! Måske går jeg efter en Guinness rekord i prikker i ét enkelt værk.” Hun griner og tilføjer: ”Mine værker er skabt med henblik på at fange en følelse. Jeg håber, at jeg med mit fordomsfrie blik og min frie kreative proces inspirerer beskueren til at starte den samme proces.”

 

Vi slår dørene op til Art Nordic 2021 den 26.-28. november, og kunstneren selv, hun er spændt: ”Jeg glæder mig bare helt vildt meget til at tale med alle, der kommer forbi for at se mine værker i øjnene!” Du kan allerede nu få en smagsprøve på, hvad Maria Kleis tager med på årets kunstmesse her.

 

Vi er enormt stolte over at kunne præsentere Maria Kleis på Art Nordic 2021 og kan næsten ikke vente til det bliver november.

Læs videre

Anton Ian Nielsen

‘Infinite Games’: Et værk om frihed og forbindelser

Vægmaleriet ‘Infinite Games’ så dagens lys under Art Nordics udstilling ARTUNITES i september 2023. Kunstneren bag er Anton Ian Nielsen, og han inviterer os til at udforske en verden, hvor spil skaber nye forbindelser og frihed. Kunstværket blev til takket være støtte fra Flügger Farver.

Læs mere

Kunst i hjemmet: Sådan får du mere glæde af kunst i din hverdag

Vælg kunst med omhu! Når du indretter dit hjem med kunst, skaber du en ny fortælling, hvor hvert kunstværk udgør sit efet kapitel. Tænk derfor over hvilke følelser og tanker de enkelte værker vækker i dig - og placer dem de helt rigtige steder i hjemmet. Vi giver dig her fem gode råd til at få kunst i dit hjem på en måde der både gavner æstetikken og trivlsen

Læs mere