Moonmade

“Jeg ønsker at lave noget, som kan få andre til at drømme. Noget som virkelig taler til dem. Jeg plejer at sige, at med drømme flyver jeg med benene på jorden. Jeg mener ikke, at man skal flygte fra virkeligheden, men når man tilføjer noget finurligt til virkeligheden. Så man ikke bare er godt gående, men flyvende. Jeg ser det som at drømme stort, men stadig bevare jordforbindelsen.”

Det her er Art Nordic Spotlight – en serie, hvor vi sætter spot på nogle af de unge og mest spirende talenter, der udstiller på Art Nordic. I dette afsnit møder vi kunstneren Moonmade med det borgerlige navn Luna Antoni Carlsen. Med sin pen sætter hun streger, der forvandler sig til detaljerede portrætter af mennesker. Det her er din mulighed for at lære hende og hendes kunst bedre at kende.

Moonmade sætter en streg oven på en anden streg, på tværs, som et kryds eller lige ved siden af hinanden – og sådan bliver hun ved. Lige indtil hun står med et værk bestående af hundredvis af små streger, der tilsammen portrætterer et menneske. Det kan være af hele kroppen, noget af kroppen eller zoomet helt ind på en kropsdel, som eksempelvis hænder. Detaljegraden er høj, og du kan få øje på alle de detaljerede krumninger, fordybninger og forhøjninger af sener og blodårer. Alle de små streger sætter Moonmade, fordi hun ikke kan lade være:

“Jeg er kunstner, fordi jeg ikke kan lade være. At tegne er min ventil, og jeg har altid elsket at udfolde mig kreativt. Jeg føler, at kunst er et sprog for sig, hvor man kan formidle både tanker, følelser og drømme,” forklarer Moonmade.

Lyt til Moonmade’s bud på inspirerende musik, der sætter gang i kreativiteten.

 

Uhæmmet kreativitet jog perfektionismen væk

Stregen er blevet Moonmade’s visuelle varemærke. Og hvordan det lige præcis blev stregen, som skulle gå igen og igen i hendes værker, giver hun særligt Akademiet for Utæmmet Kreativitet en del af æren for. Her var hun et år, og den tid var skelsættende for hendes stil.

“Jeg var meget perfektionistisk anlagt førhen, men Akademiet for Utæmmet Kreativitet fik mig til at bryde ud af min komfortzone. Til at begynde med var det, at tegne udelukkende med streger, et benspænd for mig. Udfordringen fængede mig dog enormt meget, og mine dygtige mentorer hjalp mit til at udfolde det endnu mere. Den stil, jeg udviklede der, har jeg taget med mig,” forklarer Moonmade og fortsætter:

“Jeg lærte også, at man ikke må stå stille, og at man aldrig bliver færdig med at lære noget nyt. Så den nysgerrige og eksperimenterende tilgang, har jeg også taget med videre. Jeg har for eksempel tidligere været fastlåst til kun at bruge stregerne i mine værker. Men nu blander jeg stregen med blyantmotiver, maling og forskellige underlag, som fx nodepapir eller et kort.”

 

Perfekte stringente og utæmmelige kontraster

Kigger man på Moonmade’s værker, er de altså en kombination af detaljerede portrætteringer af menneskekroppen sat i kontrast med vilde blyantstreger, dryppende maling og på utraditionelle underlag. Hun beskriver kontrasterne som en afspejling af hendes egen personlighed.

“Jeg rummer enormt mange kontraster. Jeg har OCD, og det gør, at min hjerne gerne vil have alt i urealistiske strukturer og systemer. Jeg forsøger at holde alt kaos i balance, kan man sige. På den anden side elsker jeg alt, der er drømmende, abstrakt og kan fortolkes uden facit,” fortæller Moonmade, der ser denne indre kontrast som en styrke.

“Det kan godt være svært at have sådan to kontraster i hovedet på en gang. De kæmper nemlig hele tiden om pladsen ved førersædet. Men heldigvis sker det, at de mødes på midten, og det bliver en styrke, at jeg kan forene dem,” konstaterer Moonmade og fortsætter:

“Det er præcis også derfor, at jeg elsker at udtrykke kontraster i mine billeder, som fx når de stringente streger bliver mødt af utæmmelig løbende maling.”

“Kunst er min ventil for nogle af de drømme eller følelser, der gør særligt indtryk hos mig. De smukkeste af dem forsøger jeg at omsætte til mine billeder.”

Kreativiteten bliver født ud af lyrik, eksperimenteren og pauser

Når Moonmade finder pennen, blyanten og malingen frem, er det blandt andet lyrik, der får hende i gang med værkerne.

“Jeg skriver meget lyrik til skrivebordsskuffen. Både fordi jeg elsker det, men også fordi det hjælper mig med at sortere mine tanker. Når jeg har skrevet en tekst, bliver jeg ofte inspireret til at tegne noget baseret på den tekst, da det hjalp mig til at se klart og finde mit fokus,” fortæller Moonmade, som desuden altid har musik i ørerne, når først hun er gået i gang med sine værker.

Når hun gerne vil finde kreativiteten frem uden lyrikken, går hun i gang med at eksperimentere.

“Nogle gange vil jeg også gerne være kreativ på kommando. Her begynder jeg ofte at eksperimentere med nye tegne- og malemetoder. Nogle gange er mine bedste idéer kommet til live i denne proces,” forklarer Moonmade, der også bruger pauser som eksempelvis en gåtur i naturen til at nulstille sig selv for igen at være klar til at tænke kreativt:

“Jeg vil til enhver tid søge ud i naturen for at finde inspiration. Helst den vilde natur og ikke anlagte. Når jeg går ture her, så lægger jeg mærke til alle de små detaljer. Jeg kan også finde på at tage på café og sidde og betragte verden gennem vinduet,” fortæller Moonmade og fortsætter: “Stemninger bliver jeg nemlig også enormt inspireret af. Så sidder jeg og observerer mennesker interagere med hinanden og funderer samtidigt over, hvad der fylder i deres liv og tanker. Finder jeg en særlig stemning, er der sjældent lang vej til, at jeg går hjem og begynder på et nyt værk”

“Jeg forsøger at holde alt kaos i balance, kan man sige. På den anden side elsker jeg alt, der er drømmende, abstrakt og kan fortolkes uden facit”

Fanger drømme i kunsten

For Moonmade er det evige mål med hendes værker at fange drømme ned på papiret.

“I en verden fuld af både strukturer, systemer og facit alle vegne, er vi ikke altid i kontant med de mere abstrakte sider af os selv. Som børn er vi meget mere i kontakt med vores fantasi, lige indtil der bliver sat skik på vores tanker. Jeg føler, at kunst er en dør til at genfinde denne finurlighed – og det er det, jeg gerne vil opnå med min kunst” forklarer Moonmade og fortsætter:

“Jeg plejer at sige, at med drømme flyver jeg med benene på jorden. Jeg mener ikke, at man skal flygte fra virkeligheden, men når man tilføjer noget finurligt til virkeligheden. Så man ikke bare er godt gående, men flyvende. Jeg ser det som at drømme stort, men stadig bevare jordforbindelsen.”

For Moonmade er målet på Art Nordic at få folk til at stoppe op og lade tankerne flyde, når de kommer forbi hendes værker.

“Jeg arbejder lige nu på at gøre mine motiver endnu mere levende, drømmende og intense. Derfor håber jeg at give folk en særlig følelse, som de kan tage med sig ud i den virkelige verden. Hvis jeg kan berige folk på eller anden måde, så føler jeg, at jeg er i mål”, fortæller hun.

Mød Moonmade på Art Nordic 2021 på Lokomotivværkstedet i København den 26.-28. november, og få en smagsprøve på hendes kunst her.

Læs videre

Anton Ian Nielsen

‘Infinite Games’: Et værk om frihed og forbindelser

Vægmaleriet ‘Infinite Games’ så dagens lys under Art Nordics udstilling ARTUNITES i september 2023. Kunstneren bag er Anton Ian Nielsen, og han inviterer os til at udforske en verden, hvor spil skaber nye forbindelser og frihed. Kunstværket blev til takket være støtte fra Flügger Farver.

Læs mere

Kunst i hjemmet: Sådan får du mere glæde af kunst i din hverdag

Vælg kunst med omhu! Når du indretter dit hjem med kunst, skaber du en ny fortælling, hvor hvert kunstværk udgør sit efet kapitel. Tænk derfor over hvilke følelser og tanker de enkelte værker vækker i dig - og placer dem de helt rigtige steder i hjemmet. Vi giver dig her fem gode råd til at få kunst i dit hjem på en måde der både gavner æstetikken og trivlsen

Læs mere