Munroe Martens Richter

Munroe Martens Richter

”Når jeg arbejder, kan det nogle gange dreje sig om på et intuitivt eller følelsesmæssigt plan at forstå et spørgsmål, som er svært at formulere med ord.” Den nykårede Danmarksmester i portrætmaling er i rivende udvikling på Art Nordic.

Det her er Art Nordic Spotlight – en serie, hvor vi sætter spot på nogle af de unge og mest spirende talenter, der udstiller på Art Nordic. I dette afsnit møder vi Danmarks bedste portrætmaler anno 2021, Munroe Martens Richter, til en snak om kunst, identitet og hendes udvikling som kunstner. Det her er din mulighed for at lære hende bedre at kende.

 

Hvis du har fingeren på pulsen i forhold til, hvilke unge kunstnere der er på vej frem, så er der gode chancer for, at du allerede har stiftet kendskab til denne uges Spotlightkunstner, Munroe Martens Richter. For blot halvanden måned siden vandt hun nemlig titlen som “Danmarks bedste portrætmaler” i DR-programmet af samme navn. Selvom finalen blev optaget god tid før det rullede over skærmen, kan den unge kunstner stadig ikke helt forstå, at hun vandt. ”Nogle morgener vågner jeg stadig op og tænker – Shit, jeg vandt sgu!” udtaler hun til DR.

 

Succes til trods er Munroe Martens Richter ikke typen, der hviler på laurbærrene, for det har krævet hårdt arbejde for hende at nå dertil, hvor hun er nu, og hun ved, at det vil kræve hårdt arbejde at nå endnu længere. ”Selvom jeg ikke altid føler mig inspireret, er det dog ikke en undskyldning for ikke at gribe blyant eller pensel og komme i gang med arbejdet,” siger Munroe Martens Richter om sin arbejdsmoral.

 

Siden hun i sin tid begyndte med at kopiere manga og Disney, har hun gjort alt for at blive bedre. Derfor har hun altid opsøgt så meget viden som muligt og forsøgt at suge al den lærdom til sig, hun har kunnet. Det startede på diverse forum på internettet, og senere studerede hun læreplanerne på de florentinske skoler, som hun ikke havde råd til at gå på. ”Jeg har løbende købt alle de bøger om kunstnere, jeg havde råd til og har lært af dem alle,” forklarer hun og understreger med al tydelighed, at hun besidder en enorm motivation for hele tiden at forbedre sig.

Lyt til Munroe Martens Richters bud på inspirerende musik, der sætter gang i kreativiteten.

Konkurrencedreven udvikling

Munroe Martens Richter skylder en stor del af æren for at være nået så langt med sin kunst til hendes konkurrencegen og at hun altid har holdt sig selv op mod sine idoler. ”Nogle gange er det udmattende men for det meste giver det mig bare blod på tanden,” forklarer hun.

 

Jeg har altid lænet mig op ad realisme, fordi det var tilfredsstillende at lave noget, som så ’rigtigt’ ud og nemt kunne høste andres anerkendelse,” siger den unge kunstner om, hvorfor hun maler, som hun gør. Selvom hun har holdt fast i det virkelighedstro udgangspunkt for hendes kunst, er hun ikke interesseret i at lade sig begrænse af et bestemt ideal eller en bestemt stil, for hun vil ikke gå på kompromis med sit kunstneriske udtryk. ”Som udgangspunkt er jeg ikke interesseret i at have en ’stil’ at holde mig inden for. Det synes mig lidt begrænsende både for min tekniske udvikling og mine interesseområder.”

 

Efterhånden som hun forbedrer sig som kunstner, og håndværket efterhånden sidder på ryggraden, er det trådt i baggrunden, og hun er for alvor begyndt at finde sig selv som kunstner.  ”Jeg er efterhånden nået et punkt, hvor det håndværksmæssige betyder mindre for mig, og det er det mindre håndgribelige je-ne-sais-quoi kunstneriske, som er blevet det vigtigste for mig, mens jeg maler. Det er til dels subjektivt og ikke noget man kan konkurrere i på samme måde som med håndværket.”

”Jeg undlader at analysere på, hvad jeg laver, mens jeg arbejder. Senere kan jeg godt finde sammenhænge, jeg ikke var bevidst om under processen eller høre en anden persons fortolkning af værket og tænke ’damn, they nailed it!’. Men når jeg arbejder, har det sjældent noget med ord at gøre – det drejer sig om det visuelle.”

Velformuleret uden ord

”Min kunst har et stærkt fundament i klassisk akademisk malekunst, men emnerne kan variere alt efter, hvad der har fanget min interesse fra måned til måned. Noget af det, der dog altid fylder meget, er identitet,” siger Munroe Martens Richter.

 

”De måder man træder ved siden af bokse, som mange traditionelt definerer sig med, hvordan man ændrer sig gennem tid, hvor godt kan man kender sig selv, om det er muligt at kende et andet menneskes inderste, og om kunst kan hjælpe os til at komme tættere på hinanden.” At udtrykke sig med kunsten er således blevet meget mere afgørende for Munroe Martens Richter end at imponere med teknik, og selvom hun nyder roserne ved andres anerkendelse, maler hun altid for sin egen skyld.

 

”Jeg laver kunst, fordi jeg ikke kan lade være! Hvis jeg ikke maler, bliver jeg lidt mærkelig.” Griner Munroe Martens Richter. ”Man kan vel sige, at det er et spørgsmål om mental sundhed.” For hende er kunsten blevet en måde at undersøge verden og forsøge at forstå den. ”Når jeg arbejder, kan det nogle gange dreje sig om på et intuitivt eller følelsesmæssigt plan at forstå et spørgsmål som er svært at formulere med ord.”

 

Når først Munroe Martens Richter griber penslen, er det dog ikke med en bevidst intention om at vise sine inderste tanker eller undersøge, om kunst faktisk kan bringe os tættere sammen. ”Jeg undlader at analysere på, hvad jeg laver, mens jeg arbejder. Senere kan jeg godt finde sammenhænge, jeg ikke var bevidst om under processen eller høre en anden persons fortolkning af værket og tænke ’damn, they nailed it!’. Men når jeg arbejder, har det sjældent noget med ord at gøre – det drejer sig om det visuelle.”

 

Hun lader sin underbevidsthed fører hendes hånd, mens hun arbejder, og så udvikler værkerne sig nogle gange på måder, som overrasker hende selv: ”I mit hoved er malerierne meget færdigformede, inden jeg går i gang, men i løbet af processen er der altid noget, som ændrer sig, eller jeg får et indfald til noget, som skal med,” siger Munroe Martens Richter.

 

Det er en kunstner i rivende udvikling, som man kan se frem til at møde på årets Art Nordic messe. ”Jeg føler stadig, at jeg er ved at finde mine egne ben kunstnerisk. De værker jeg tager med på messe, repræsenterer overgangen mellem at være elev og være selvstændig skaber. Jeg har skubbet nogle af mine egne grænser, taget et skridt til siden i det jeg maler og dyppet tæerne i det store hav.”

 

Mød Munroe Martens Richter på Art Nordic 2021 på Lokomotivværkstedet i København den 26-28. november. Stift bekendtskab med hendes kunst her.

Spotlight - Munroe Martens Richter

Læs videre

Anton Ian Nielsen

‘Infinite Games’: Et værk om frihed og forbindelser

Vægmaleriet ‘Infinite Games’ så dagens lys under Art Nordics udstilling ARTUNITES i september 2023. Kunstneren bag er Anton Ian Nielsen, og han inviterer os til at udforske en verden, hvor spil skaber nye forbindelser og frihed. Kunstværket blev til takket være støtte fra Flügger Farver.

Læs mere

Kunst i hjemmet: Sådan får du mere glæde af kunst i din hverdag

Vælg kunst med omhu! Når du indretter dit hjem med kunst, skaber du en ny fortælling, hvor hvert kunstværk udgør sit efet kapitel. Tænk derfor over hvilke følelser og tanker de enkelte værker vækker i dig - og placer dem de helt rigtige steder i hjemmet. Vi giver dig her fem gode råd til at få kunst i dit hjem på en måde der både gavner æstetikken og trivlsen

Læs mere

Se mere om kunstneren