Einar Sandvold

“Jeg elsker evnen til at skabe og forsvinde ind i mine egne små verdener, hvor jeg er i kontrol, hvor jeg er ’Arkitekten’.” Sådan siger den unge, norske kunstner Einar Sandvold og smiler: ”Det er frihed for mig.”

Det her er Art Nordic Spotlight – en serie, hvor vi sætter spot på nogle af de unge og mest spirende talenter, der udstiller på Art Nordic. I dette første afsnit satte vi os ned sammen med 26-årige Einar Sandvold, der til dagligt har base i Oslo. Det her er din chance for at lære ham lidt bedre at kende.

“Kunsthistorie er ikke min stærkeste side, men jeg lærer hele tiden nyt!” griner Einar Sandvold, da vi spørger ind til hvilke mestre han stiller sig på skuldrene af. “Jeg relaterer mig ofte stærkt til musik, og jeg har et par favoritter, jeg lytter til, når jeg maler. De her kunstnere kan altid sparke mit kreative flow i gang.” Han forsætter: ”Når jeg producerer ny kunst danser jeg rundt i smug og synger med på en af mine favoritters sange. Det er svenske Jonna Lee [fra bl.a. iamamiwhoami, red.] og hun er helt fantastisk.”

Her har Einar Sandvold samlet og delt 10 af sine yndlingssange med os. Hvis du skal have stimuleret din egen kreativitet, så kan du enten lytte med her, eller finde playlisten på Spotify:

Friere mønstre bliver til kontrolleret kaos

Einar Sandvolds malerier er ikke bare farverige, de er overdådigt rige på farver. Motiverne er dybt inspireret af hans drømme, omgivelser og det til tider clashende, til tider symbiotiske forhold mellem naturlige og urbane landskaber. ”Jeg startede normalt med at lave en skitse, og overførte så den skitse til lærredet, men i dag arbejder jeg mere løst og spontant.”

Han forklarer: ”Jeg er begyndt at bevæge mig i friere mønstre, hvor jeg starter direkte på lærredet. Det har givet en masse forskellige resultater og tilfældigheder, som er blevet mixet sammen til et kontrolleret kaos.” Hans motiver bliver til verdener, hvor det er muligt at søge tilflugt fra hverdagens stress, og finde ro og balance.

For Einar Sandvold handler det om konstant at være i bevægelse, og give beskueren et indblik i hans verdener. Han har et formål: ”Mit ønske er at skabe et spejl, der hjælper beskueren med at få øjnene op for en verden, hvor man kan smide alle hæmninger og bevæge sit frit ind i kompositionen.” Ved at tage beskueren i hånden og invitere dem indenfor i hans maleri, åbner han for nye fortolkninger og personlig udforskning.

“Ved at gå igennem sådanne æstetiske break-ups bliver mine malerier mere ekspressive, hvilket åbner op for dybere udforskning og eksperimenteren […]”

Mens hans tidligere værker var kendetegnet ved en ekstremt stringent, bevidst og disciplineret stil, så udvikler hans kunst sig stadig: ”Jeg er gået fra at være meget bestemt og kontrolleret i mit udtryk, til at være mere spontan, fri og åben.” Han forsætter: ”Det gælder også for mig som person. Så længe jeg udvikler mig, så vil min kunst også udvikle sig.”

Dermed ikke sagt, at de distinkte og strikse linjer er forsvundet, de er bare blevet placeret i en blødere og mere drømmende kontekst – for nu. ”Ved at gå igennem sådanne æstetiske break-ups bliver mine malerier mere ekspressive, hvilket åbner op for dybere udforskning og eksperimenteren […]” Einar Sandvold forklarer: ”Min kreativitet kan sammenlignes med en karrusel, der altid er i bevægelse. Det er en uudtømmelig brønd af ideer, det er en konstant.”

På Art Nordic til november

Så hvad kan gæsterne på Art Nordic se frem til, når Einar Sandvold slutter sig til Art Nordic på Lokomotivværkstedet i København den 26.-28. november? ”De kan se frem til en kunstner, der tør eksperimentere med forskellige elementer og udtryk; en kunstner som har stor viljestyrke, og som ikke er bange for at skille sig ud med sit kunstneriske udtryk.”

Vi glæder os helt enormt til at kunne byde Einar Sandvold velkommen, og rygtet siger, at han vil udstille aldrig før sete værker for første gang på Art Nordic.

Læs videre

Anton Ian Nielsen

‘Infinite Games’: Et værk om frihed og forbindelser

Vægmaleriet ‘Infinite Games’ så dagens lys under Art Nordics udstilling ARTUNITES i september 2023. Kunstneren bag er Anton Ian Nielsen, og han inviterer os til at udforske en verden, hvor spil skaber nye forbindelser og frihed. Kunstværket blev til takket være støtte fra Flügger Farver.

Læs mere

Kunst i hjemmet: Sådan får du mere glæde af kunst i din hverdag

Vælg kunst med omhu! Når du indretter dit hjem med kunst, skaber du en ny fortælling, hvor hvert kunstværk udgør sit efet kapitel. Tænk derfor over hvilke følelser og tanker de enkelte værker vækker i dig - og placer dem de helt rigtige steder i hjemmet. Vi giver dig her fem gode råd til at få kunst i dit hjem på en måde der både gavner æstetikken og trivlsen

Læs mere