Julie Celina

”Det er vigtigt at forstå sit eget temperament for at kunne nyde sin proces. Hvis du, modsat mig, elsker hurtige resultater og store armbevægelser, så bør du ikke tvinge dig selv til at bruge mange timer med at skubbe malingen frem og tilbage med de små pensler.”

Det her er Art Nordic Spotlight – en serie, hvor vi sætter spot på nogle af de unge og mest spirende talenter, der udstiller på Art Nordic. I dette afsnit møder vi århusianske Julie Celina til en snak om blandt andet at finde sin egen stil. Det her er din mulighed for at lære hende lidt bedre at kende.

 

”Jeg kan simpelthen ikke kan holde mig væk fra mine pensler og lærreder, uanset hvor meget jeg prøver,” Julie Celina er vokset op i et hjem med flere pensler og farver end gennemsnittet: ”Det er altid kunsten jeg kommer tilbage til. Jeg er et meget visuelt menneske og bliver let draget af billeder.” Hun prøvede at gå den akademiske vej og tog en bachelor i antropologi, men det passede ikke den unge kunstner at skulle bruge så meget tid med næsen nede i bøgerne: ”Jeg savnede at lave noget med mine hænder! Jeg elsker at skabe fysiske ting, som andre kan nyde og værdsætte. Det er så tilfredsstillende at kunne pege på et smukt billede og sige “det har jeg lavet”.”

Jagten på sin personlige stil

For Julie Celina har det været en længere rejse at finde og forfine sin egen personlige stil. En lang, men enormt givende rejse. ”Jeg arbejder næsten altid i kollektioner, da jeg godt kan lide at uddybe et tema i en række malerier.” Det prægede i starten også hendes stil: ”Jeg plejede at skifte min kunstneriske proces og stil hver gang, jeg startede en ny kollektion. Det var meget lærerigt for mig at eksperimentere med så mange forskellige medier og stilarter, men jeg følte aldrig rigtig, at det jeg skabte virkelig var mig og min stil” Hun tilføjer eftertænksomt: ”Det kom først, da jeg lagde noget arbejde i at forstå mig selv og min egen personlighed bedre i 2020.”

 

”Jeg måtte face mine indre dæmoner for virkelig at forstå, hvad det er, jeg har en særlig smag for og hvorfor. Jeg har brugt virkelig lang tid på at gå igennem de største øjeblikke i mit liv for at forstå, hvorfor jeg er mere tiltrukket til nogle ting fremfor nogle andre.” Julie Celina uddyber: ”Sådan som jeg ser det, er vores personlige smag summen af vores signifikante oplevelser i livet, både de gode og de dårlige.”

 

Fra fotorealisme til figurativ impressionisme

Julie Celina startede med at tegne hyper-realistiske portrætter i blyant som 12-årig og som 19-årig kastede hun sig over akrylmalingen: ”Jeg blev dog altid irriteret over, at malingen tørrede så hurtigt” griner Julie Celina. Akrylmalingen blev i 2017 skiftet ud med akvarel, før hun i 2020 forelskede sig hovedkulds i oliemaling. ”Jeg er en meget stille og rolig person og elsker at fordybe mig i mine projekter. Derfor kan jeg bruge mange timer på at lave små detaljer og arbejde med små pensler.” Julie Celina modellerer sine subjekter frem på lærredet ved konstant at skubbe malingen frem og tilbage: ”Det kan man bare ikke med hverken akryl eller akvarel.”

 

Med en kunsthistorisk og antropologisk baggrund er Julie Celina meget bevidst om sine inspirationskilder. Hun ser op til store mestre som Claude Monet og Edouard Manet, ligesom hendes arbejde også er inspireret af nulevende og markante kunstnere som Stanka Kordic, Daniel Blimes, Stephanie Ledoux og Ruth Speer. ”Jeg elsker at blande abstrakte elementer med realistiske portrætter af både mennesker og planter. Det, der inspirerer mig mest ved impressionismen, er den drømmende lethed, der er i billederne, og det er også noget, jeg stræber efter at opnå i mine billeder.”

“Jeg elsker at bruge rigtig mange visuelle teksturer og elementer i mine malerier for at give beskuerne en fornemmelse af at komme på en rejse ind i billedet, når de kigger på mine malerier.

Julie Celinas malerier binder mennesker og natur sammen, og hendes værker er en hyldest til alle verdens mange etniciteter: ”Jeg har en virkelig stor tro på værdien af diversitet, både kulturel-, etnisk-, neuro-, bio-, og kønsdiversitet. For mig er diversitet noget af det allervigtigste vi har, og det bliver tit noget, jeg lægger vægt på i mine billeder ved både at male mennesker og planter fra hele verden.” Som barn oplevede hun selv, hvordan det var at blive holdt uden for fællesskabet, fordi hun ikke var lige som de andre. Det var først, da hun skiftede skole, at hun stødte på den enorme styrke, der kommer med stærkt diverse grupper, og hvordan der generelt var større trivsel, når folk fik lov til at være dem, de var

Struktur skaber drømme

”Jeg bliver meget let inspireret af selv de mindste og simple ting i livet.” Derfor kræver det en grundig og disciplineret proces at omsætte inspirationen til en ny kollektion af værker: ”Jeg planlægger som regel mine malerier meget nøje, før jeg begynder at male dem. Jeg sætter normalt 20-50 referencebilleder sammen i en collage. De kan være fra nettet, eller billeder jeg selv har taget.” Selvom Julie Celina primært maler med olie, så starter hun sommetider med at give hendes billeder et tyndt lag af akryl eller blæk: ”Mine malerier er bygget op af rigtig mange tynde og halvt gennemsigtige lag. Det skaber dybde og en lidt eventyrlig stemning i mine malerier. Jeg elsker at bruge rigtig mange visuelle teksturer og elementer i mine malerier for at give beskuerne en fornemmelse af at komme på en rejse ind i billedet, når de kigger på mine malerier.”

 

”Okay, det her lyder måske lidt woo woo for nogle, men hvis jeg virkelig vil lave noget særligt eller booste min kreativitet og være sikker på, at mine billeder kommer direkte fra hjertet, så starter jeg min kreative proces med en te- eller kakaoceremoni,” griner hun, da vi spørger til, om hun har nogle særlige vaner for at få aktiveret kreativiteten: ”Det sætter virkelig skub i de kreative juicer for mig og giver mig så meget motivation og inspiration.”

En masse lækre oliemalerier

På Art Nordic kan vi som publikum, med Julie Celinas egne ord, se frem til at opleve ”en masse lækre oliemalerier, som hylder skønheden i diversitet.” Hun uddyber: ”Kunst har en unik evne til at forbinde folk mere med deres menneskelighed, hvilket jeg udnytter i mine malerier til at minde dem om deres unikke styrke og skønhed.”

Selv glæder hun sig allermest til en masse spændende diskussioner med dem, der kommer forbi hendes stand: ”Folk har muligheden for at blive set, hørt og værdsat for dem, de er, gennem min kunst, og jeg vil glæde mig til at snakke med dem om, hvilke verdener og minder, der bliver åbnet op for dem i mødet med kunsten.”

 

Mød Julie Celina på Art Nordic 2021 på Lokomotivværkstedet i København den 26.-28. november, og få en smagsprøve på hendes kunst her.