Den ultimative guide til at starte en kunstsamling

Går du med en drøm om at starte din egen kunstsamling? Vi på Art Nordic har samlet en liste med de seks vigtigste råd til, hvordan du kommer bedst fra start.

Mange af ArtNordics gæster har en drøm om at samle på kunst. Men hvad vil det sige at være kunstsamler? Og hvordan kommer man igang? Hvis det er spørgsmål, du også har grublet over, kan du finde svare i denne guide.

Mange holder sig tilbage fra at starte deres egen kunstsamling – måske fordi det kan virke en smule intimiderende. Det er der heldigvis råd for. Men hvis du ønsker at realisere en drøm om at blive kunstsamler, kræver det, at du tager dig tid til at fordybe dig og lader dig styre af nysgerrighed og et åbent sind.

Der er tonsvis af grunde til at det kan være en god idé starte din egen samling. Forskning viser for eksempel, at kunst kan være aktivt medvirkende til at øge dit generelle velbefindende (som vi har skrevet om her) og give dig et ekstra perspektiv på tilværelsen. Noget mange af os vel har haft brug for under pandemien.

Uanset om du starter din samling for at få mere æstetik i dit liv, for investeringens skyld eller for at kunne måle dig med fortidens store kunst-mæcener, så er du på vej ind i en verden af passion, uforudsigelighed og uendelige historier.

Her er Art Nordics seks vigtigste råd til dig, der drømmer om at starte din egen samling.

 

1. Find din smag

Kunst aktiverer vores subjektive og personlige smag – det er der er ingen vej udenom. Derfor er din første opgave som vordende kunstsamler at afsøge, hvilken slags kunst, du bedst kan lide. Om du er til de store mestre eller nye talenter, maleri, skulptur, tegninger, figurativt, abstrakt, farverige eller monokrome værker. Du skal lære din egen smag at kende og træner den bedst ved at udsætte dig selv for en så mange kunstindtryk som muligt.

Til denne opgave har du allerede det stærkeste våben lige ved hånden – din smartphone. Gør det til en god vane at tage et billede, hver gang du støder på et værk, du bryder dig om, og sorter alle dine billeder i en separat mappe på telefonen. I takt med, at din referenceramme udvider sig, vil du lynhurtigt kunne genkende tendenser i dit personlige katalog af gode indtryk, og så har du fundet udgangspunktet for din samling. Alternativt kan du bruge Pinterest og gemme dine favoritter i mapper, eller Instagram, hvor du kan gemme billeder af værker i en samling.

“Når du oplever ny kunst, er det med til at træne dit øje til at kigge efter de elementer, der fanger dig.”

2. Sæt et budget

Hvor det at samle kunst tilbage i tiden var en hobby forbeholdt de færreste og rigeste, er det i dag muligt at starte en samling på et hvilket som helst prisniveau. Dit budget skal selvfølgelig afspejle dit formål med at starte en samling, og generelt vil det være markant dyrere, hvis du vælger at købe kunst som investeringsobjekter, end hvis du primært gør det for at udvide dine horisonter og få mere inspiration og æstetik i dit liv.

Hvis formålet med at starte din samling er at øge skønhedsværdien af dit hjem, bliver det i højere grad et spørgsmål om at finde et værk, der passer ind hos lige præcis dig, end hvis du som investor skal forhold dig til, hvad videresalgsmarkedet efterspørger. Køber du kunst med henblik på investering, vil du modsat ofte skulle fokusere på allerede etablerede kunstneres værker for at mindske investeringens risiko. Her er startprisen oftest på et tilsvarende højere niveau.

For nye kunstsamlere, der arbejder med lavere budgetter, kan det være oplagt at begynde med fx fotografier og litografier.  Da disse er produceret i flere eksemplarer, vil prisen også oftest være derefter. Du kan derfor få fingrene i to eller flere værker for den samme pris som et originalt værk, mens den oplevede værdi er intakt.

Vært af Art Nordic udstiller Rita Howis

Inspiration: Værk af Art Nordic udstiller Rita Howis. Se flere af hendes værker her

3. Gør dit hjemmearbejde

I takt med, at du udbygger din referenceramme, skal du også gøre dig selv den tjeneste det er at sætte dig ind i forskellige teknikker og traditioner. Læs op på de kunstnere, du har fundet, følg dem på deres sociale medier, og gør det til en dyd at besøge både museer og gallerier i hverdagen, ligesom du skal udnytte, at du på kunstmesser ofte kan tale direkte med kunstneren. Når du oplever ny kunst, er det med til at træne dit øje til at kigge efter de elementer, der fanger dig.

Denne udvidede forståelse for, hvad der gør god kunst for dig, vil gøre dig i stand til at identificere, hvor godt et værk vil passe i din samling. Det gør det dels sikrere, dels sjovere at gå på skattejagt efter det helt rigtige værk til dine vægge. 

“I takt med, at din samling vokser, så vil du naturligt nå til et punkt, hvor du ikke længere har plads på dine egne vægge.”

4. Forelsk dig

Når du har fundet den stilart, du godt kan lide, har fastsat dit budget og har gjort dit hjemmearbejde, er det tid til at gå på jagt. For de fleste samlere har det første værk i samlingen en særlig plads, og med god ret. Det første værk vil oftest være et, der er valgt med hjertet, og fordi det passer godt ind i ens hjem. Det første værk kan være hjørnestenen i din samling, som udstikker retningen for dine fremtidige erhvervelser.

Om du spørger en kunstner, en samler eller en gallerist, vil de alle svare, at den vigtigste faktor, når du skal bestemme dig for, hvilket værk du skal købe, altid vil være, om du personligt kan lide det. Fremfor at spørge dig selv: ”Kan jeg bruge det her værk?” bør spørgsmålet hellere være ”Kan jeg undvære det her værk?” og er svaret nej, er det bare at slå til. Køber du kunst udelukkende for at profitere på det, risikerer du modsat at brænde inde med værker, du ikke bryder dig om, hvis markedet ændrer sig. Det er en hård og dyr måde at skabe en samling på, og hvis du bevidst kun køber kunst, du bryder dig om, er du helt ude over det.

Værk af Art Nordic udstiller Cecilie Lund-Rasmussen

Inspiration: Værk af Art Nordic udstiller Cecilie Lund-Rasmussen. Se flere af hendes værker her

5. Pas på din kunst

Du har købt dit første værk og er parat til at indvie din nye samling. For at du får mest mulig glæde ud af den, er det vigtigt, at du passer ordentligt på dine værker. I udgangspunktet vil god kunst ofte stige i værdi, men som med det meste andet, er det mere komplekst end som så. Når værdien på et værk fastsættes, sker det ud fra en række parametre, som eksempelvis hvem kunstneren er, hvornår det er fra og selvfølgelig, hvilken stand det er i.

Mens de to første kategorier i de fleste tilfælde ikke står til at påvirke, så har du som kunstsamler en direkte indflydelse på, hvor god en stand dit værk er i. Og det er i din interesse at bevare værket i så god stand som muligt. Det er en god tommelfingerregel at holde dine værker ude af direkte sollys, ligesom du også skal sørge for, at dine glasrammer er lavet med museumsglas med UV-beskyttelse. Det er også altid en god idé at spørge den, der har solgt dig dit værk, hvordan du tager dig bedst muligt af det.

I takt med, at din samling vokser, så vil du naturligt nå til et punkt, hvor du ikke længere har plads på dine egne vægge. Til den tid kan du med fordel undersøge, hvor der er mulighed for at leje sig ind på et lager. Her er det afgørende, at temperaturen er uden de store udsving, og luftfugtigheden ligger på et konstant niveau.

Sidst, men ikke mindst, er det af absolut nødvendighed, at du sørger for at få et ægthedscertifikat med, når du køber originale værker og gemmer det et sikkert sted. Hvis din samling på et tidspunkt vokser sig så stor, at du vælger at donere eller sælge ud af dine værker, vil ægthedscertifikatet lette på processen.

“Kunst aktiverer vores subjektive og personlige smag – det er der er ingen vej udenom. Derfor er din første opgave som vordende kunstsamler at afsøge, hvilken slags kunst, du bedst kan lide.”

6. Tal med andre

Der er ingen genvej til at blive kunstekspert eller connaisseur. Det vil altid kræve tid, energi og penge. Gør du en indsats for at besøge kunstmesser og gallerier, og interagerer du med kunstnere, samlere og andre branchefolk, vil du dog nå derhen hurtigere.

Din personlige kunstsamling er ikke en kun kilde til daglig inspiration og forundring. Din kunstsamling kan være et vindue ind til din person. Din samling kan være et værktøj til både udforskning og bedre selvforståelse. At opbygge en kunstsamling er en langsigtet indsats, men også en enormt givende aktivitet. Det er bare at komme i gang – hvad end du starter med et mesterværk eller med et særprint af en litografi.

Værk af Art Nordic udstiller Klaus Lund Ujvari

Inspiration: Værk af Art Nordic udstiller Klaus Lund Ujvari. Se flere af hans værker her

Læs videre

Anton Ian Nielsen

‘Infinite Games’: Et værk om frihed og forbindelser

Vægmaleriet ‘Infinite Games’ så dagens lys under Art Nordics udstilling ARTUNITES i september 2023. Kunstneren bag er Anton Ian Nielsen, og han inviterer os til at udforske en verden, hvor spil skaber nye forbindelser og frihed. Kunstværket blev til takket være støtte fra Flügger Farver.

Læs mere

Kunst i hjemmet: Sådan får du mere glæde af kunst i din hverdag

Vælg kunst med omhu! Når du indretter dit hjem med kunst, skaber du en ny fortælling, hvor hvert kunstværk udgør sit efet kapitel. Tænk derfor over hvilke følelser og tanker de enkelte værker vækker i dig - og placer dem de helt rigtige steder i hjemmet. Vi giver dig her fem gode råd til at få kunst i dit hjem på en måde der både gavner æstetikken og trivlsen

Læs mere