Spotlight: Carla Kjærgaard. Om mødet mellem værk og beskuer

“Jeg er kunstner, fordi det at skabe kunst er noget af det mest værdifulde i mit liv. Kun når jeg skaber kunst, føler jeg mig fri til at udtrykke min indre verden uden skam. Her er jeg i min egen lille boble af accept og frihed og kan udtrykke lige præcis det, jeg vil. Jeg kan udtrykke vrede og frustration uden at skulle tænke på, om andre bliver frastødt, fornærmet eller overvældet af det.”

Det her er Art Nordic Spotlight – en serie, hvor vi sætter spot på nogle af de unge og mest spirende talenter, der udstiller på Art Nordic. I dette afsnit møder vi Carla Kjærgaard, bedre kendt som Carla K. Hun tager os med ind i hendes unikke univers af forvredne væsner, der har menneskelige træk og masser af udtryk. Det her er din mulighed for at lære hende og hendes kunst bedre at kende.

 

Et intenst blik holder dig fastbundet til Carla K’s kunst. Blikket kan være sørgende, skræmt, udstråle vrede eller ligegladhed. Uanset hvad holder de farverige væsner intenst dit blik. I hvert fald i de fleste tilfælde. For andre gange er motivet kroppe. Kroppe, som er viklet ind, enten i hinanden eller i en omfavnelse af sig selv. Det er fascinationen af mennesket og det indre, der vækker Carla K’s malerier til live:

“Min inspiration kommer både inde- og udefra. Det kan være mine egne erindringer eller overflod af en bestemt følelse, men det kan også være fascinationen af mennesker og alt det, vi skjuler bag facaden. Det, vi prøver at gemme væk, vil jeg gerne hive frem i mine værker,” forklarer den unge kunstner.

En indre ildebrand sætter flammer i lærredet 

Carla K har tegnet og malet, så længe tilbage hun kan huske, men skelsættende for hendes kunstneriske udvikling var, da hun som 10-årig fik voldsom angst:

“Det gav mig en tryghedsfølelse at udtrykke min indre angstprovokerede verden visuelt. Det var rart at skabe noget, der gav mening for mig, når alt det indeni ikke gjorde. Hvis man ikke selv forstår, hvad der foregår indeni, kan jeg klart anbefale at gå til kunsten,” fortæller Carla K, der den dag i dag maler af helt andre grunde.

I dag handler det om den indre ildebrand: “Jeg maler stadig, fordi det giver mening for mig, men det handler mest af alt om en indre ildebrand af vrede eller det at føle sig overhørt og misforstået. I min opvækst har jeg aldrig rigtig følt, at jeg kunne tillade mig at blive sur eller gøre oprør,” fortæller Carla K og fortsætter: 

“Da jeg var lille, var jeg altid bange for, at folk ikke ville elske eller kunne lide mig, hvis jeg blev sur på dem. Det sidder stadig i mig, så i dag udtrykker jeg det meste af min frustration og vrede i min kunst.”

 

Impulsen sætter stregen

Udover Carla K’s indre ildebrand, er det observationen af mennesker og deres hemmeligheder, der får hendes hænder til at forme menneskelignende og udtryksfulde skabninger med penslen:

“Jeg bruger kunsten til at reflektere over indtryk fra omverdenen. Jeg synes for eksempel, at det er super interessant at observere og male menneskets mange forskellige psykiske lag. Det, jeg udtrykker mest i mine billeder, er alt det bag facaden. Alt det, som vi ikke altid tør tale om eller se i øjnene – men som vi allesammen har til fælles,” forklarer Carla K.

Måske netop derfor er Carla K’s kunst så fængende. Hvordan de fængende motiver kommer ned på lærredet, forklarer hun som en impuls:

“Min kreative proces begynder med et pludseligt og stærkt behov for at kreere. Der er ikke langt fra tanke til handling – så snart jeg mærker et behov for at kreere, gør jeg det. Ofte har jeg ikke engang dannet mig et billede i hovedet, før jeg går i gang. Den ene streg fører bare til den næste ud fra rene impulshandlinger,” fortæller Carla K og fortsætter:

“De bedste resultater sker faktisk, når jeg ikke tænker på det, jeg tegner eller maler, men bare overlader magten til mit håndled. Så kan jeg sidde og dagdrømme og tænke på alt mulig andet, imens jeg tegner. Lige så snart jeg begynder at tænke for meget, begynder det tit at miste udtryk og autencitet.”

“Det er sundt at udfordre sig selv. Det gror man af – lige så vel kan ens kunst også gro af lidt udfordring”

En boble af accept

For Carla K er det også forestillingen om andres forventninger og forhåbninger, der kan ødelægge hendes kreative proces. Så udover at undgå at tænke for meget over det tekniske i en tegning, undgår hun også at tænke for meget over andres forventninger.

“Jeg maler for mig selv, ikke for andre”, fastslår hun og fortsætter:

“Jeg er kunstner, fordi det at skabe kunst er noget af det mest værdifulde i mit liv. Kun når jeg skaber kunst, føler jeg mig fri til at udtrykke min indre verden uden skam. Her er jeg i min egen lille boble af accept og frihed og kan udtrykke lige præcis det, jeg vil. Jeg kan udtrykke vrede og frustration uden at skulle tænke på, om andre bliver frastødt, fornærmet eller overvældet af det.”

Selvom hun maler for sin egen skyld, er det stadig mødet mellem hendes værker og beskueren, som giver Carla K en helt unik oplevelse:

“Det er den absolut vildeste følelse, når andre finder interesse eller værdi i det, jeg har skabt ud fra mit indre. Jeg finder det utrolig smukt, når en anden person kan relatere til et af mine værker. Det betyder jo, at vores to indre verdener kan relatere til hinanden, og der dermed bliver skabt en dyb og pludselig forståelse og accept over for hinanden.”

Og det er også det publikum, kan forvente at se frem til ved besøget hos Carla K’s stand. Hendes værker giver dig nemlig et besøg med ind bag facaden og lægger op til refleksion. Mød Carla Kjærgaard på Art Nordic 2021 på Lokomotivværkstedet i København den 26.-28. november, og få en smagsprøve på hendes kunst her.

Læs videre

Anton Ian Nielsen

‘Infinite Games’: Et værk om frihed og forbindelser

Vægmaleriet ‘Infinite Games’ så dagens lys under Art Nordics udstilling ARTUNITES i september 2023. Kunstneren bag er Anton Ian Nielsen, og han inviterer os til at udforske en verden, hvor spil skaber nye forbindelser og frihed. Kunstværket blev til takket være støtte fra Flügger Farver.

Læs mere

Kunst i hjemmet: Sådan får du mere glæde af kunst i din hverdag

Vælg kunst med omhu! Når du indretter dit hjem med kunst, skaber du en ny fortælling, hvor hvert kunstværk udgør sit efet kapitel. Tænk derfor over hvilke følelser og tanker de enkelte værker vækker i dig - og placer dem de helt rigtige steder i hjemmet. Vi giver dig her fem gode råd til at få kunst i dit hjem på en måde der både gavner æstetikken og trivlsen

Læs mere