Pia Kølbjerg cover

Pia Kølbjerg – En kunstnerisk rejse i det mikroskopiske

“Det hele kommer indefra. Det der opstår fremhæves, og en ny orden træder frem. Alt i min kunst handler om det indre organiske. Ud af kaos kommer orden i form af en nyopstået mikroverden. Det hele, farver, former og mønstre skulle gerne ende med at udstråle livsglæde.”

Mød Pia Tejmer Kølbjerg. Hun skaber unikke sammensatte værker, der vidner om hendes baggrund i naturvidenskaben og tekstilverdenen. Du kan blive meget klogere på hendes helt særlige kunst her. 

Pia Kølbjerg besidder et medfødt kreativt gen, men er som kunstner også formet af verden omkring hende og de oplevelser, som hun har været igennem:

“Jeg havde en opvækst med sygdom og traumer, som med tiden har gjort mig observerende, opdagende og nysgerrig. Det har givet mig lysten til at opleve glæden ved at skabe, og få min indre kreativitet ud gennem kunsten.”

 “Med min kunst vil jeg gerne producere noget, der skaber glæde, ikke mindst for mig selv.” Pia er hudløst ærlig og tilføjer: “måske har jeg også et indre behov for opmærksomhed eller at blive set, at være i live.”

 

Pia Købjerg maleri

En sammensat kunstner

Inspirationen finder Pia Kølbjerg fra vidt forskellige kilder. Det giver helt særlige karakteristika til hendes kunst, som sammenblandes i hendes kreative proces: 

“Jeg er meget inspireret af det, jeg ser, men også af det, der ikke ses med det blotte øje, det organiske på celleniveau. Ideen opstår og udvikles i tankerne. Lag på lag opbygges, nedbrydes og genopbygges. Jeg vælger former og farver alt efter det, der opstår. Det giver en mulighed for dybde, nye mønstre og at forme nye celler.”

 Pia Kølbjergs kunstneriske proces er styret af det umiddelbare gennem et intuitivt kreativt forløb som først slutter, når hun fornemmer, at det er færdigt.

“Da jeg først prøvede at male på stof, som tekstiltrykker, opdagede jeg, at de repetitive mønstre og det organiske fascinerede mig.” Og det organiske indlejrede sig hurtigt i Pias kunstneriske stil: “Celler, mønstre og former hiver i mig og inspirerer mig. Jeg finder glæde og tilfredshed ved at udvikle mønstre og former, og at kunne arbejde ud fra den mindste menneskelige enhed.”

På den måde er Pia Kølbjerg en sammensat person, som kan trække på både sin kreative uddannelse som tekstiltrykker og sin tekniske uddannelse som bioanalytiker.

“Mikroceller og de bløde organiske former kontra den stramme sorte streg, der fremhæver de små finurligheder. Mønstre eller det repetitive, kontra de valgte farver. Jo tættere på, jo mere åbner det sig op. Alle de bearbejdede lag og flere forskellige medier, giver en spændende dybde.”

Med tiden er Pia Kølbjerg blevet mere bevidst og modig. Hun tager mange flere chancer, når hun skaber kunst:

“Jeg ender ofte ud med et værk, som er mere komplekst, har flere lag, blander flere medier, som har farvefortykkelse, er i 3D, er lakeret, er ornamenteret med perler, polstret med stof, belagt med glimmer, lavet i naturmaterialer eller belagt med glasstykker. Listen er lang. Det hele er eksempler på, hvad jeg kan finde på at integrere i mine værker.”

Pia Kølbjerg maleri 2

En fascination af det primale og organiske 

Pia Kølbjerg fortæller, at hun først og fremmest er inspireret af original og traditionel stammekunst, som eksempelvis fra de australske aboriginals. Hun er også fascineret af Gustav Klimts kunst. Generelt taler den primitive kunst til hende, og så samtidig det organiske og patologiske snit, helt ned på celleniveau.

“Det hele kommer indefra. Det, der opstår, fremhæves, og en ny orden træder frem. Alt i min kunst handler om det indre organiske. Ud af kaos kommer orden i form af en nyopstået mikroverden. Det hele; farver, former og mønstre skulle gerne ende med at udstråle livsglæde.”

Ifølge Pia Kølbjerg skal vi huske at dyrke kunsten:

“Kunsten er vigtig for os, for den masserer og aktiverer andre dele af vores hjerne end det, der optager os i vores hverdag. Kunst skal forblive en udtryksform som vi alle kan fordybe os og gå på opdagelse i,” mener Pia Kølbjerg. “Kunsten skal skabe undren eller glæde. Kunsten skal skabe dialog eller fordybelse. Kunst kan skabe splittelse eller samle. Men der er altid plads til alle,” afslutter Pia Kølbjerg.

På Art Nordic 2022 får du mulighed for at se et bredt udvalg af Pia Kølbjergs kunst.

“Jeg vil præsentere mit unikke, farvestrålende og udsmykkende udtryk med en mikroverden at fordybe sig i.”

Du kan læse mere om Pia Kølbjerg på hendes kunstnerprofil.

Ahmad Mallah blev statsløs – Så fandt han kunsten

“Jeg omfavner den mørke side og melankolien for at kunne se lyset. Jeg kan ikke ignorere den store kollektive tristhed, som findes i verden for bare at lade som om at alt er okay,”

Nele Feldmann – farverige universer af mystik, natur og femininitet.

“Kunst og kultur skaber balance i en verden fuld af konflikter og en voksende population. Siden menneskehedens begyndelse har der været et behov for at udtrykke selvet og tidsrelevante emner i kreativ form for at skabe forståelse og vækst. Derfor har kunst og æstetik har en kulturhistorisk funktion.”

Christine Lembcke Petersen – Portrætter med noget på hjerte

“Jeg er meget fascineret af kroppen og menneskers udtryk og elsker f.eks. at tegne hænder og øjne, fordi de er så detaljeret, udtryksfulde og fortæller så meget om det enkelte menneske…

Ann Wiberg – Fra Haute couture til malerkunsten

“Kunsten behøver ingen ord eller forklaringer, det er som et verdenssprog som ingen kan tale, men som kun kan føles.”

Spotlight: Balthazar Mattar. Om at svælge i fejringen af al den menneskelige intelligens

“Jeg kredser klinisk omkring det ideologiske sprog, som et apolitisk svin, der svælger i fejringen af al den menneskelige intelligens.”

Art Nordic Spotlight: Anna Præcius Lunde

”Maleriet af den flammende rødhårede kvinde med ferskenfarvet hud blev, som dagene gik og med min kunstmentors essentielle råd, omdannet til et portræt af en gammel skaldet kvinde med kolde hudtoner. Der fandt jeg mit udtryk.”

Munroe Martens Richter

”Når jeg arbejder, kan det nogle gange dreje sig om på et intuitivt eller følelsesmæssigt plan at forstå et spørgsmål, som er svært at formulere med ord.” Den nykårede Danmarksmester i portrætmaling er i rivende udvikling på Art Nordic.

Moonmade

“Jeg ønsker at lave noget, som kan få andre til at drømme. Noget som virkelig taler til dem. Jeg plejer at sige, at med drømme flyver jeg med benene på jorden. Jeg mener ikke, at man skal flygte fra virkeligheden, men når man tilføjer noget finurligt til virkeligheden. Så man ikke bare er godt gående, men flyvende. Jeg ser det som at drømme stort, men stadig bevare jordforbindelsen.”

Spotlight: Carla Kjærgaard. Om mødet mellem værk og beskuer

“Jeg er kunstner, fordi det at skabe kunst er noget af det mest værdifulde i mit liv. Kun når jeg skaber kunst, føler jeg mig fri til at udtrykke min indre verden uden skam. Her er jeg i min egen lille boble af accept og frihed og kan udtrykke lige præcis det, jeg vil. Jeg kan udtrykke vrede og frustration uden at skulle tænke på, om andre bliver frastødt, fornærmet eller overvældet af det.”

Julie Celina

”Det er vigtigt at forstå sit eget temperament for at kunne nyde sin proces. Hvis du, modsat mig, elsker hurtige resultater og store armbevægelser, så bør du ikke tvinge dig selv til at bruge mange timer med at skubbe malingen frem og tilbage med de små pensler.”