Ahmad Mallah blev statsløs – Så fandt han kunsten

“Jeg omfavner den mørke side og melankolien for at kunne se lyset. Jeg kan ikke ignorere den store kollektive tristhed, som findes i verden for bare at lade som om at alt er okay,”

Ahmad Mallahs historie begynder et barskt sted. Han afsluttede sin bachelor i medicin i Syrien på universitetet i Damaskus midt i den syriske revolution i 2013, men meget fejring blev det ikke til. Han havde intet andet valg end at flygte fra krigens vanvid, og i 2014 sad han i en hollandsk flygtningelejr.

“I Holland blev jeg inspireret af nogle syriske kunstnere, som jeg mødte i flygtningelejeren, og min storebror, som var arkitekt, kunstner og tatovør, opfordrede mig straks til at forsøge at sætte mine følelser fri på papiret. Det var noget af en proces, men jeg følte mig lettet gang for gang.” 

Kort efter i 2016 ansøgte Ahmad Mallah om at blive optaget på kunstskolen AKV|St.joost i Breda.

“Jeg havde en lille portefølje, men heldigvis kunne de se det begyndende talent, som jeg havde på det tidspunkt. Det var et livsforandrende øjeblik, da jeg startede. Processen med at eksperimentere med forskellige medier for at fortælle mine historier var hjertevarm og fuld af inspiration fra mine medstuderende, mine undervisere og de hverdagsøjeblikke, som jeg stødte på.”

Vi skal forstå det triste for at finde glæden

Ahmad Mallah er fascineret af menneskelig adfærd, psykologi og ansigtstræk. De sidste få år har han især fokuseret på portrætter. Ahmads menneskelignende skabninger er ofte knyttet til smerte og ulykkelighed, som findes i livet: 

“Jeg omfavner den mørke side og melankolien for at kunne se lyset. Jeg kan ikke ignorere den store kollektive tristhed, som findes i verden for bare at lade som om at alt er okay,” fortæller Ahmad Mallah. “Jeg studerer den, jeg reflekterer over den og jeg prøver at vise den til verden som en del af min helingsproces. Mine abstrakte portrætter har en kraftfuld direktehed med intense følelser og melankolske udtryk.”

Ahmads blæktegninger besidder derimod en skarp kontrast. Hver linje har et formål, hver linje gemmer på et øjebliks levet erfaring.

Inspiration fra musik og poesi 

“Når jeg maler, lytter jeg ofte til melankolske sange og orientalske instrumenter. Nogle gange hører jeg endda podcasts eller poesi af eksempelvis Charles Bukowski eller den palistinænsiske poet Mahmoud Darwish. Det inspirerer mig meget til at skabe.” 

Der er hverken brug for billeder eller andre referencer, når Ahmad tegner og maler. “Jeg lader mine følelser styre, hvad jeg kommer på papiret. Det er altid hårdt at stoppe og sige: “Så er det et færdigt værk”.”

Ahmad Mallah er en kunstner i konstant udvikling. Han finder nye områder, som han kan kaste sin kreativitet og livsverden ind over. 

“Ved siden af min praksis som maler og min interesse for at tegne, er jeg begyndt at eksperimentere med installationer, hollandsk poesi og spoken word, fil og performance. Jeg prøver at skabe en kunstoplevelse, der kan kombinere alle former for historiefortælling for at få dem til at tænke eller føle noget – eller endda for at få dem til at interagere med det. Det kunne eksempelvis være ved at efterlade mig et personligt minde, som det skete ved min sidste installation.”

En chance for at møde en kunstner, som har karrieren foran sig

Her, tidligt i sin karriere, har Ahmad Mallah allerede en masse spændende projekter i gang. 

“Som en ung og fremadstormende kunstner, der graduerede midt i en verdensomspændende pandemi, er jeg meget stolt over, hvad jeg allerede har opnået. Jeg har blandt andet fået tildelt den Mondriaanske fonds stipendium for debuterende kunstnere 2022-2023. Jeg arbejder med fuld energi på et par udstillinger i Holland, laver mit første kuratoriske arbejde med at organisere en udstilling for De Plough Gallery i Amersfoort, NL, og så har jeg selvfølgelig forberedt mig til Art Nordic i København.”

“Kunst er modstand, oprør og friheden til at åbne op for nye døre og muligheder for forandring og håb. Et samfund behøver kunsten for at kunne reflektere over sit hverdagsliv. Hav modet til at kritisere og inspirere andre til at se tingene fra et andet perspektiv.”

Du kan møde Ahmad Mallah d. 24-26 juni i Lokomotivværkstedet, hvor han planlægger at medbringe en samling af nye og gamle tegninger, malerier, og signerede og nummerede limited edition kunstplakater.

Læs mere om Ahmad Mallah her: https://artahmadmallah.com , hvor du blandt andet kan se Ahmads Mallahs graduerings-dokumentar “Stateless” og hans seneste kortfil “the basement”, som han offentliggjorde sidste november under sin soloudstilling i the Exbunker i Utrecht, NL.

Nele Feldmann – farverige universer af mystik, natur og femininitet.

“Kunst og kultur skaber balance i en verden fuld af konflikter og en voksende population. Siden menneskehedens begyndelse har der været et behov for at udtrykke selvet og tidsrelevante emner i kreativ form for at skabe forståelse og vækst. Derfor har kunst og æstetik har en kulturhistorisk funktion.”

Christine Lembcke Petersen – Portrætter med noget på hjerte

“Jeg er meget fascineret af kroppen og menneskers udtryk og elsker f.eks. at tegne hænder og øjne, fordi de er så detaljeret, udtryksfulde og fortæller så meget om det enkelte menneske…

Pia Kølbjerg – En kunstnerisk rejse i det mikroskopiske

“Det hele kommer indefra. Det der opstår fremhæves, og en ny orden træder frem. Alt i min kunst handler om det indre organiske. Ud af kaos kommer orden i form af en nyopstået mikroverden. Det hele, farver, former og mønstre skulle gerne ende med at udstråle livsglæde.”

Ann Wiberg – Fra Haute couture til malerkunsten

“Kunsten behøver ingen ord eller forklaringer, det er som et verdenssprog som ingen kan tale, men som kun kan føles.”

Spotlight: Balthazar Mattar. Om at svælge i fejringen af al den menneskelige intelligens

“Jeg kredser klinisk omkring det ideologiske sprog, som et apolitisk svin, der svælger i fejringen af al den menneskelige intelligens.”

Art Nordic Spotlight: Anna Præcius Lunde

”Maleriet af den flammende rødhårede kvinde med ferskenfarvet hud blev, som dagene gik og med min kunstmentors essentielle råd, omdannet til et portræt af en gammel skaldet kvinde med kolde hudtoner. Der fandt jeg mit udtryk.”

Munroe Martens Richter

”Når jeg arbejder, kan det nogle gange dreje sig om på et intuitivt eller følelsesmæssigt plan at forstå et spørgsmål, som er svært at formulere med ord.” Den nykårede Danmarksmester i portrætmaling er i rivende udvikling på Art Nordic.

Moonmade

“Jeg ønsker at lave noget, som kan få andre til at drømme. Noget som virkelig taler til dem. Jeg plejer at sige, at med drømme flyver jeg med benene på jorden. Jeg mener ikke, at man skal flygte fra virkeligheden, men når man tilføjer noget finurligt til virkeligheden. Så man ikke bare er godt gående, men flyvende. Jeg ser det som at drømme stort, men stadig bevare jordforbindelsen.”

Spotlight: Carla Kjærgaard. Om mødet mellem værk og beskuer

“Jeg er kunstner, fordi det at skabe kunst er noget af det mest værdifulde i mit liv. Kun når jeg skaber kunst, føler jeg mig fri til at udtrykke min indre verden uden skam. Her er jeg i min egen lille boble af accept og frihed og kan udtrykke lige præcis det, jeg vil. Jeg kan udtrykke vrede og frustration uden at skulle tænke på, om andre bliver frastødt, fornærmet eller overvældet af det.”

Julie Celina

”Det er vigtigt at forstå sit eget temperament for at kunne nyde sin proces. Hvis du, modsat mig, elsker hurtige resultater og store armbevægelser, så bør du ikke tvinge dig selv til at bruge mange timer med at skubbe malingen frem og tilbage med de små pensler.”

Læs videre

Anton Ian Nielsen

‘Infinite Games’: Et værk om frihed og forbindelser

Vægmaleriet ‘Infinite Games’ så dagens lys under Art Nordics udstilling ARTUNITES i september 2023. Kunstneren bag er Anton Ian Nielsen, og han inviterer os til at udforske en verden, hvor spil skaber nye forbindelser og frihed. Kunstværket blev til takket være støtte fra Flügger Farver.

Læs mere

Kunst i hjemmet: Sådan får du mere glæde af kunst i din hverdag

Vælg kunst med omhu! Når du indretter dit hjem med kunst, skaber du en ny fortælling, hvor hvert kunstværk udgør sit efet kapitel. Tænk derfor over hvilke følelser og tanker de enkelte værker vækker i dig - og placer dem de helt rigtige steder i hjemmet. Vi giver dig her fem gode råd til at få kunst i dit hjem på en måde der både gavner æstetikken og trivlsen

Læs mere